sprawę pomnika już wyjaśniam:
stał on ostatnio na cmentarzu zagórskim na postumencie (ktory prawdopodobnie tak sie jeszcze znajduje). byl (przyblizonej) wielkosci czlowieka, a wzniesiono go dla upamietnienia poleglych na fronach I wojny swiatowej oraz wojny polsko- bolszewickiej.
na postumencie byl napis: NIEZNANEMU ŻOŁNIERZOWI oraz (podobno) nazwisko proboszcza z Zagórza, który pomnik ufundował. Stąd też pierwotnie znajdował się przy kościele św. Joachima, wg moich informacji na cmentarzu zagórskim "ukryto" go w trakcie II wojny światowej.
pomnik był w fatal;nym stanie. co do cegielek to tego nie jestem pewny, ale dotarlem do informacji, ze wiekszosc prac konserwatorkich przeprowadzono dzieki naszym publicznym pieniadzom, czyli dzieki UM w Sosnowcu. Pomnik odnowila Pracownia Konserwacji Dziel Sztuki w Zagórzu (w palacyku Mieroszewskich). Zostal juz odnowiony- aktualnie sprawa powrocila po mojej wizycie w Palacyku- byc moze pomnik powroci na cmentarz zagorski (oczywiscie po odnowieniu postumentu, ktorego jeszcze nie znalazlem, wiec jesli ktos ma jakies informacje to niech pomoze). ewentualnie, wg mnie, dobrym miejscem jego usytuowania mogla by byc kappliczka przy kosciele sw. Joachima- jest poswiecona zołnierzom AK, poza tym wewnatrz, moze i rzadziej widoczny, ale pomnik bylby bezpieczny.
co do karabinu- to owszem- niegdys mial oryginalny karabin (nie wiem jaki). "dzieki temu" dokonano zniszczen- po prostu jakis debil wyszarpal karabin iles tam lat wstecz, mocno niszczac figure. aktualnie karabin zostal dorobiony- odlany (chyba masa zywiczna)
jedyny mankament tego zolnierzyka to helm... wyglada jak niemiecki
a co do pilsudczykow- to warto tez zainteresowac sie grobem ppor. Wladyslawa Gebskiego na cmentarzu przy ul. Andersa. to chyba jedyny imienny grob zolnierza poleglego w trakcie wojny polsko- bolszewickiej (ale moge sie mylic). znajduje sie powyzej kaplicy na lewo- grob na skrzyzowaniu alejek cmentarnych. urodzony 7.XII.1898. ukonczyl 5 klas Szkoly Handlowej w Bedzinie, od 1915 r. uczen Szkoly Realnej. mature zdal w LO im Boleslawa Prusa w grupie 13 pierwszych absolwentow Wyzszej Szkoly Realnej. Bral udzial w wojnie polsko- bolszewickiej. zginal 21.VIII.1920 r. pod Dziatkowicami w ziemi grodzieńskiej. służył w 5 pułku piechoty Legionów, kontynuujących tradycje Legionów Polskich Józefa Piłsudskiego. W początkach września 1920 r. 5 pułk wraz z 1DP Legionów wyszedł na przedpole Grodna.