przez Sławek w 27 Wrz 2007, 21:41
Słupki górnicze to nie wszystko, one wyznaczały teren nadań górniczych których na naszym terenie jak sami wiecie było bardzo dużo. Jest rzeczą oczywistą, że w obrębie takiego terenu znalazły sie obszary niezabudowane, osiedla miejskie, wiejskie, lasy, obiekty przemysłowe itd.
Nadanie było przestrzenią w której przedsiębiorca uprwaniony był do wydobywania kopaliny a powierzchnia terenu była jedną z granic nadania którą trzeba było także odpowiednio podzielić pomiędzy inwestorów górniczych.
Wracając do tematu - ogólny widok tego obiektu przypomina szyb lecz kształt obmurza ( słupki na obwodzie, jakis wlot na bocznej ścianie i komin na środku ) nie pasują mi do pozostałości szybu dlatego moja opinia jest raczej sceptyczna
ale miałbym jeszcze kilka pytań:
- Ze środka płyty wystaje jakiś komin- co to jest ?
- Czy ten kanał na ostatnim zdjęciu jest pionowy czy poziomy?
- Jeżeli jest pionowy to jak wyglada wypełnienie przestrzeni pomiedzy kanałem a obmurzem szybu?
- Jeżeli jest poziomy to czy jego zasięg wybiega poza granice obmurza i niknie gdzieś w gruncie pod lasem?
- Czy są jakieś przesłanki na mapach ( zwłaszcza starych ) że była w tym rejonie kopalnia?
Sławek