Długoszyn kopalnia Maczki Podziemia???????????

Postprzez Doczu w 20 Sie 2007, 13:53

Panowie a gdzie są te skałki z napisem DŁUGOSZYN ?
W Tym kamieniołomie z fotki 3 byłem właśnie dziś. Fajne miejsce, ładne widoki i cisza.
Image
Doczu
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 281
Dołączenie: 16 Lip 2006, 20:23
Miejscowość: Zagórze

Postprzez admin w 20 Sie 2007, 15:14

tuż koło toru kolejowego, który biegnie równolegle do Przemszy
Image
Image
Awatar użytkownika
admin
Site Admin
 
Posty: 1500
Dołączenie: 07 Maj 2008, 08:42
Miejscowość: Klimontów

Postprzez Doczu w 20 Sie 2007, 15:20

admin napisał(a):tuż koło toru kolejowego, który biegnie równolegle do Przemszy

Czyli za tą kapliczką w prawo a nie w lewo jak do kamieniołomów - tak ?
Image
Doczu
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 281
Dołączenie: 16 Lip 2006, 20:23
Miejscowość: Zagórze

Postprzez luk w 20 Sie 2007, 15:48

Witam, tak obok kapliczki jest dróżka na lewo ( załóżmy iż kamieniołom jest po prawej str. drogi ). Pewnie mijałeś taką kapliczkę w "centrum" Długoszyna, załózmy ze jechałeś od strony Maczek to kaplica jest po prawej str. drogi i przed kaplicą jest droga tez w prawo ( ul. Nadbrzeżna ), ciągnie się ona w stronę torów i rzeki. Owa droga się rozwidla i skręc w lewo ( droga juz bedzie wąska a potem zobaczysz tory i parking taki mały z kostek ) i rzeczkę i teraz musisz jechać obok torów w kierunku zachodnim czyli w lewo, nastepnie droga kończy się a zaczyna leśna nieutwardzona cały czas obok torów ( moze 20m od nich ) i tak jakies 300m i bedzie most kolejowy nad rzeką i torami ( most kratownicowy ) i już jesteś na miejscu
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

Postprzez Doczu w 20 Sie 2007, 16:00

ok. Dzięki za szczegółowy plan dojazdu luk
Image
Doczu
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 281
Dołączenie: 16 Lip 2006, 20:23
Miejscowość: Zagórze

Postprzez luk w 20 Sie 2007, 16:11

nie ma za co :) , ta kapliczka przy kamieniolomie to jest mala murowana ( pokryta chyba talerzami tluczonymi ) i stoi na szczycie wzniesienia a ta kaplica co jest przy nadbrzeznej to jest juz dosc duza, zreszta jak cos to zapytaj kogos jak dojechac do miejsca gdzie sie lacza Przemsza i Kozi bród ( takie dwa blaszane tunele pod torami i jak dotrzesz do tego miejsca to jedx na zachód obok torów. Albo wejdz na tory i zobaczysz juz most. Pozd.
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

Postprzez Doczu w 20 Sie 2007, 16:40

tak - wiem o jaką kapliczkę chodzi. Teraz już sobie poradzę.
Image
Doczu
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 281
Dołączenie: 16 Lip 2006, 20:23
Miejscowość: Zagórze

Postprzez luk w 21 Sie 2007, 20:05

Aktualnie zlokalizowalismy zasypane gruzem z budowy wejscie do sztolni odwaniajacej dlugoszynska kopalnie. Wszystko sie zgadza z opisem który otrzymalismy od pewnej osoby- grotolaza z jaworzna ( Pan juz w starszym wieku ).
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

Postprzez geolog w 21 Sie 2007, 21:13

Też widziałem to miejsce -"trochę" kopania byłoby.
Ciekawe jest to suche rozlewisko i odchodzacy dalej
ku rzece długi, prostyrów odwdniający.
Najlepiej byłoby przejechać nad wejściem georadarem.
geolog
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 979
Dołączenie: 30 Kwi 2006, 21:24

Postprzez admin w 21 Sie 2007, 22:48

luk napisał(a):Aktualnie zlokalizowalismy zasypane gruzem z budowy wejscie do sztolni odwaniajacej dlugoszynska kopalnie. Wszystko sie zgadza z opisem który otrzymalismy od pewnej osoby- grotolaza z jaworzna ( Pan juz w starszym wieku ).


gdybys mógł to wrzuć jakąś fotkę

czy ta sztolnia ma wlot koło skał z napisem "Długoszyn", tak jak się nam wydawało podczas zeszłorocznej wyprawy?
Image
Image
Awatar użytkownika
admin
Site Admin
 
Posty: 1500
Dołączenie: 07 Maj 2008, 08:42
Miejscowość: Klimontów

Postprzez luk w 22 Sie 2007, 05:14

Postaram sie zamiescic foto, a wylot jest jakies 250m od skal, wiec skala z napisem jest juz "czysta" ;)
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

Postprzez eMPecz81 w 28 Lut 2008, 23:08

Wie moze ktos cos o upadowych na Borach w Jaworznie ?? bedac dzisiaj w miejscu gdzie budowana jest stacja benzynowa zauwazylem wejscie z cegiel,a jakies 50 m jest nastepne,byliscie tam kiedys ?? ponizej linki do fotek,niestety slabej jakosci,ale na pierwszej dobrze widoczne wejscie http://picasaweb.google.pl/mirekjaw/Bor ... 0342588274 ,a tu drugie,nie wiele z niego zostalo,ale widac bylo czarna otchlan przez ten gruz zalegajacy po przejechaniu koparki,jutro moze zrobie lepsze fotki http://picasaweb.google.pl/mirekjaw/Bor ... 4572784482
eMPecz81
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 3
Dołączenie: 03 Lut 2008, 19:31

Postprzez luk w 29 Lut 2008, 07:16

Witam
Obiekt na pierwszej fotce tez zwrócil moja uwage pare dni temu. Wyglada na ceglana obudowe upadowej wentylacyjnej <cos podobnego to "Jerzy" na DN. Mozliwe tez ze to jakies magazyny np. MW. Potem poprzegladam pare map z tej okolicy i jak sie czegos dowiem to napisze. Obudowa wyglada na lata powojenne. W tym okresie kwk jaworzno nie posiadala upadowych wydobywczych < udostepniajacych plytkie poklady> poza up. Zacher <ale ta nie wiem czy byla w obudowie murowanej, bo widzialem stare zdjecie obiektu wykonanego praktycznie w calosci z drewna, i tez nie wiem czy upadowa ta byla wydobywcza...>, odpada tez powiazanie z pobliskimi podziemnymi pozostalosciami elektrowni jaworzno I... Moze cos wspólnego z szybem Paulina... hmm. W najblizszym czasie wybiore sie na miejsce z aparatem. Pozdrawiam
gg 5956166
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

Postprzez eMPecz81 w 29 Lut 2008, 17:40

Hmm...wedlug kierownika budowy sa to wlasnie upadowe,tyczylem tam dzisiaj budynki stacji,za kilka dni te obiekty beda zasypywane pod nadzorem inspektora gorniczego :( w niedziele wybiore sie porobic fotki
eMPecz81
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 3
Dołączenie: 03 Lut 2008, 19:31

Postprzez luk w 29 Lut 2008, 17:44

szkoda... ale musialo tak byc bo te upadowe stoja praktycznie na drodze no i terenie stacji..
gg 5956166
Awatar użytkownika
luk
Klimontowiak
Klimontowiak
 
Posty: 190
Dołączenie: 28 Sie 2006, 21:51
Miejscowość: jaworzno

PoprzedniaNastępna

Powróć do Kopalnie, sztolnie, bunkry, lochy...

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron