przez Kristof w 20 Gru 2006, 20:08
Witam, jeszcze raz ja!
Nie chcę powielać informacji które zamieścił von Teusse, ale zrobie takie małe podsumowanie rejonu Ludwik wg. dat:
1806 - (wg. innych danych 1817) rozpoczęcie wydobycia na "Nadziei Ludwika" szybem gł. 17m.
1864 - unieruchomienie kopalni
1876 - ponowne uruchomienie kop. pod nazwą "Ludwik", z nowym szybem Wilhelmina (późniejszy Ludwik) głębokości 85m., data uznana za początek kop. Sosnowiec, oprócz Wilhelminy (gł szyb wydobywczy), zagłębiono szyb wentylacyjny (funkcja pomocnicza, went.), oraz drugi szyb wydobywczy Matylda
1899 - ponowne unieruchomienie z powodu wyczerpania się udostępnionych zasobów
1904 - wzowienie wydobycia, pogłębienie wentylacyjnego do 136m. (podejrzewam że to późniejszy szyb Powietrzny)
1906 - połączenie do tej pory samodzielnej kopalni Ludwik z kop. Fanny (Sosnowiec), urobek zaczęto wydobywać szybami kop. Fanny, więc szyby Ludwika tracą na znaczeniu i stają się pomocniczo-wentylacyjnymi
1954 - wznowienie eksploatacji w częściowo zaniechanej południowej części obszaru kopalni, pogłębienie Ludwika do poziomu 120 (nieczynnego od 1924 roku), Ludwik odzyskuje funkcje wydobywczą urobku
1975 - likwidacja szybu Ludwik (dawny Wilhelmina), do końca działalności kopalni Sosnowiec pozostaje jedynie szyb Powietrzny w funkcji wentylacyjnej
Informacje pochodzą z monografi kop. Sosnowiec, oraz "Słownika kopalń..." J. Jarosa. A więc na terenie kop. Ludwik istniały trzy szyby: Ludwik (Wilhelmina) - gł. ok 135m., Powietrzny - gł. ok. 135m., Matylda -gł. 85m. Dodatkowo dochodzi pierwszy szyb wydobywczy "Nadziei Ludwika" o głębokości 17m, który sugeruje że znajdował się niedaleko pozostałych szybów Ludwika. Razem 4 szyby. Na mojej mapie górniczej widoczne są dokładnie dwa najgłębsze szyby, które również najdłużej przetrwały. Jeden z pozostałych szybów znajdował się najprawdopodobniej jak już pisałem niewiele na północ od Powietrznego. To by było na tyle. Co o tym myślicie. Bartoszu98, mam jeszcze jedną proźbę, czy mógłbyś przesłać mi fragment mapy z lokalizacją szybu Matylda. Pozdrawiam.
Kristof.